Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας από την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Το κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και RSV έχει γεμίσει τα νοσοκομεία, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για νέα έξαρση των κρουσμάτων.
Μέχρι και 200.000 αναμένεται να φτάσουν τα κρούσματα της γρίπης την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. «Θα αγριέψει λίγο το πράγμα. Σήμερα είμαστε στις 160.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως και αναμένεται να φτάσουμε τις 200.000 την ημέρα», εκτιμούν αμφότεροι οι καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
«Τα μαθηματικά μοντέλα τα σέβομαι, γιατί βασίζονται σε πραγματικές ενδείξεις. Επειδή το πέρασε και Ευρώπη, δεν είναι μακριά αυτό και από την Ελλάδα. Η Αγγλία «γονάτισε» στις αρχές του Δεκεμβρίου με μία έκρηξη των ιογενών λοιμώξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega ο κ. Καπραβέλος.
Την ίδια ώρα, πολλοί είναι εκείνοι που νοσούν ταυτόχρονα με περισσότερους από έναν ιό. «Υπάρχουν δεκάδες ιοί σαν τον συγκυτιακό ιό, τον RSV, που λέγονται μυξοϊοί. Αυτοί δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα σε μικρά παιδιά και ενήλικους, με συμπτώματα τον χαμηλό πυρετό, τον πολύ έντονο βήχα και κάποιες φορές πνευμονίες», ανέφερε στον Σκάι ο Νίκος Τζανάκης.
Αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης, ο πιο επικίνδυνος είναι ο ιός της γρίπης.
«Το 75% θα κολλήσει σίγουρα μέσα στον χειμώνα έναν από αυτούς τους ιούς», πρόσθεσε.
Το κενό ανοσίας και η έξαρση των λοιμώξεων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που παρατηρείται σε όλο τον πλανήτη φέτος τον χειμώνα, οφείλεται στο κενό ανοσίας που υπήρξε τα δύο χρόνια της πανδημίας, με τους αυστηρούς περιορισμούς.
«Θα έπρεπε να γίνει ισχυρή σύσταση για χρήση της ιατρικής μάσκας την εποχή που θα υπάρξει η μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Σε ποιους πρέπει να χορηγούνται τα αντιιικά φάρμακα
Στην ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΔΥ που συγκλήθηκε από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη τη Δευτέρα, συζήτηθηκε μεταξύ άλλων η ορθή χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, την ώρα που αυξάνονται οι ελλείψεις στα φάρμακα.
Στην ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των αντιικών φαρμάκων, αναφέρθηκαν οι καθηγητές Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:
σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσυρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid.
Ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Γιώργος Χρούσος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός, καθώς λόγω της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί.
Ενώ αναφορικά με το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.