Mια «ανάσα» από το εθνικό ρεκόρ όλων των εποχών βρίσκεται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, φέρνοντας στα πρόθυρα της απελπισίας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα τις υψηλές ανατιμήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και βασικά προϊόντα. Στα ύψη κινούνται και οι τιμές των υπόλοιποων καυσίμων, με τις εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον αν είναι δυσοίωνες.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν χθες στα 1,837 ευρώ το λίτρο, μόλις ένα χιλιοστό του ευρώ χαμηλότερα από απόλυτο το ρεκόρ που καταγράφηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2012, με πανελλαδική μέση τιμή 1,838.
Ειδικότερα, οι πανελλαδικές μέσες τιμές όλων των καυσίμων διαμορφώνονταν την Τετάρτη στη χώρα ως εξής:
Προϊόν Αρ. Πρατηρίων Μέση Τιμή
Αμόλυβδη 95 οκτ. 4.273 1,837
Αμόλυβδη 100 οκτ. 2.572 1,984
Super 19 1,633
Diesel Κίνησης 4.553 1,578
Υγραέριο κίνησης (Autogas) 1.063 1,044
Diesel Θέρμανσης Κατ΄οίκον 1.426 1,237
Πάνω από 2 ευρώ στις Κυκλάδες
Οι χαμηλότερες τιμές στην αμόλυβδη καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη με 1,812 και 1,806 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι τιμές εκτός αστικών κέντρων παίρνουν «φωτιά».
Στις Κυκλάδες η μέση τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ ανά λίτρο (2,038) ενώ κοντά στα 2 ευρώ είναι η τιμή και στα Δωδεκάνησα (1,976). Πάνω από 1,9 ευρώ στα 1,936 ευρώ ανά λίτρο είναι οι τιμές στο Νομό Ευρυτανίας.
Τι συντηρεί τις τιμές της βενζίνης στα ύψη
«Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. ως προς την τιμή της αμόλυβδης», τονίζει στην «Η» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), Θέμης Κιουρτζής.
Αναφορικά με τους λόγους για τις υψηλές τιμές, ο κ. Κιουρτζής επισημαίνει πως η αύξηση οφείλεται στις ανατιμήσεις που καταγράφονται στο πετρέλαιο, στην ενεργειακή κρίση και στον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωση (ΕΦΚ).
«Οι αυξήσεις στο αργό και το μπρεντ έρχονται μεταχρονολογημένα στον καταναλωτή. Οι υψηλές τιμές που βλέπουμε σήμερα οφείλονται στις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο της προηγούμενης εβδομάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει πως οι ανατιμήσεις δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την υψηλή ζήτηση του τελευταίου διαστήματος.
«Ο κόσμος βάζει λίγα ευρώ βενζίνη στο ρεζερβυοάρ του για να μετακινηθεί και να αποφύγει το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να προφυλαχτούν από την πανδημία, δεν υφίσταται θέμα αυξημένης ζήτησης», ξεκαθαρίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές θα συντηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν και σήμερα υψηλές.
«Αγκάθι» ο ειδικός φόρος - Μείωση ζητά η ΠΟΠΕΚ
Ο συντελεστής ΕΦΚ σε βενζίνες και πετρέλαια είναι στην Ελλάδα 700 και 410 €/1.000 λτ ή 0,7 και 0,41 ανά λίτρο με τις τιμές να εκτοξεύονται και λόγω ΦΠΑ (24%), ένας από τους υψηλότερους συντελεστές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΠΟΠΕΚ με σημερινή επιστολής της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τονίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων. «Όπως έχει καταγραφεί, τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτήν.
Σε επίπεδο ΕΕ, τον χαμηλότερο ειδικό φόρος κατανάλωσης έχουν Βουλγαρία και η Ουγγαρία 0,3 ευρώ ανά λίτρο. Από την άλλη πλευρά, τον υψηλότερο ΕΦΚ έχει η Ολλανδία με 0,81 ευρώ ανά λίτρο, η Ιταλία με 0,73 ευρώ ανά λίτρο και η Φινλανδία με 0,72 ευρώ ανά λίτρο.
Οι τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη - Ρεκόρ στη Γερμανία
Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γερμανία να σημειώνει ρεκόρ. Η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1,74 ευρώ ανά λίτρο ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών, που ήταν 1.709 ευρώ από το 2012 ενώ κοντά σε ιστορικό υψηλό είναι και η τιμή του diesel κίνησης που τιμολογείται κατά μέσο όρο 1.620 ευρώ το λίτρο. Στη Γερμανία ο ΕΦΚ είναι 0,65 ευρώ ανά λίτρο.