Στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, όπως και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκαν τα προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει από το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική στην διαχείριση που έγινε από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Παράλληλα, επισημάνθηκε πως καταγράφεται αύξηση των κενών σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς και ζήτησαν άμεσα να γίνουν προσλήψεις.
Εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βάσω Ζιάκα.
Μεταξύ άλλων το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει τα εξής:
«Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις πολυπληθείς τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες .
Να μειωθεί το ποσοστό 50+1 νοσήσαντες που απαιτείται για το κλείσιμο Τμήματος.
Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλα τα σχολεία σταθερά ,περιοδικά και στοχευμένα και εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων.
Να λειτουργήσουν ειδικές δομές, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ελέγχονται.
Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών άμεσα με προσλήψεις Αναπληρωτών . Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας
Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να μπορούν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
Να γίνουν προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους που νοσούν. ( 10 ημερών)
Διεύρυνση των ευπαθών ομάδων, κυρίως όταν πρόκειται για σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Οι μεταφορές των μαθητών να γίνονται με αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα, προς αποφυγή ή περιορισμό της διασποράς.
Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης».
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις:
Δημήτρης Παπαποστόλου πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος Κούμας»