Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γυμναστήρια καλούνται να αποχαιρετήσουν «πελάτες» στα μισά ή σε κάποιο άλλο σημείο της χρονιάς. Στο πρώτο lockdown είχαν μείνει επί μήνες κλειστά ενώ είναι από τους χώρους στους οποίους δοκιμάζονται ίσως οι περισσότερες «συνταγές» για το πως μπορούν να εισέρχονται οι πολίτες. Από χθες, τα γυμναστήρια ….κουνούν το μαντήλι σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι μέχρι πρότινος μπορούσαν να εισέλθουν με rapid test.
Ο Κωνσταντίνος Παπούλιας, συνιδιοκτήτης γυμναστηρίου στα Πετράλωνα και πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ (Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής) εξηγεί στο Newsbeast τα πολλά προβλήματα που προκαλεί στον κλάδο η απόφαση της κυβέρνησης να «κλείσει την πόρτα» (και) στα γυμναστήρια στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Όπως ξεκινά να μας λέει ο ίδιος: «Χάνουμε ένα μεγάλο ποσοστό πελατών. Στην Αθήνα ίσως κάποια γυμναστήρια να μην έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών στα γυμναστήρια διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά μπορούμε να πούμε πως τα γυμναστήρια χάνουν στην Αθήνα χοντρικά μιλώντας, ένα 20% των εσόδων τους από αυτό το νέο μέτρο. Στην επαρχία, όπου το ποσοστό των ανεμβολιάστων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο υπάρχει και μεγαλύτερη χασούρα.
»Στο δια ταύτα, το μέτρο στοχεύει στη αύξηση του εμβολιασμού αλλά στην ουσία δεν λύνει τίποτα. Ήδη παρατηρούμε το φαινόμενο κάποιοι ανεμβολίαστοι πολίτες να προσπαθούν να πωλήσουν σε εμβολιασμένους τις συνδρομές τους. Στα social media ανεβαίνουν διαρκώς αγγελίες. Όσοι δεν τις πωλούν, τις “παγώνουν” για την ώρα. Όμως έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα του εμβολιασμού, ενώ την ίδια στιγμή ένας πληττόμενος κλάδος πλήττεται ακόμα περισσότερο. Για ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να υπάρξει και στήριξη στις επιχειρήσεις μας. Σκεφτείτε ότι ένας ανεμβολίαστος πολίτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη συνδρομή του όλη πίσω. Νομικά έχει το δικαίωμα. Το είδαμε να συμβαίνει στα προηγούμενα lockdown, όταν πάλι έκλειναν τα γυμναστήρια, και μάλιστα το κράτος δεν μας βοηθούσε και δεν μας βοηθάει και τώρα, καθόλου σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχει ένα πλαίσιο να μας υποστηρίζει. Ο πελάτης έχει δικαίωμα αν δεν έχει ολοκληρώσει την υπηρεσία που πλήρωσε να ζητήσει όλα τα χρήματά του πίσω».
Στην ερώτηση τώρα, του αν μπορεί να δοθεί μια συνδρομή γυμναστηρίου από έναν ανεμβολίαστο σε κάποιον εμβολιασμένο πολίτη, ο κος Παπούλιας μας λέει ότι αυτό ναι, μπορεί να γίνει. Όπως εξηγεί όμως: «Είναι μπέρδεμα. Θα πρέπει να γίνει ακυρωτικό, δελτίο επιστροφής χρημάτων, νέα εγγραφή στον εμβολιασμένο πελάτη κ.ο.κ. Δεν ξέρω πόσα γυμναστήρια θα μπουν στη λογική να το κάνουν αυτό.
Όσον αφορά στους δικούς μας πελάτες, οι ανεμβολίαστοι μας είπαν ότι παγώνουν τη συνδρομή και θα συνεχίσουν μόλις αρθούν τα μέτρα, αλλά από μεγάλα γυμναστήρια έχουμε ακούσει ότι ανεμβολίαστοι ζητούν ήδη πίσω ολόκληρη την ετήσια συνδρομή».
Για τον κο Παπούλια, το πιο μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί η νέα απόφαση της κυβέρνησης είναι το παράθυρο που ανοίγει για δραστηριότητες στη μαύρη αγορά.
Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Θα παρατηρηθούν φαινόμενα αντιποίησης επαγγέλματος και θα το δείτε, καθώς οι ανεμβολίαστοι θα βρουν διεξόδους. Θα απευθυνθούν σε παράνομους γυμναστές ή θα κάνουν άθληση σε παράνομους χώρους. Μπορεί φυσικά να στραφούν και στο διαδικτυακό μάθημα, άλλο ένα ανέλεγκτο κομμάτι της μαύρης αγοράς, αλλά κατά βάση θα ψάξουν να βρουν χώρους εκτός σπιτιού, γιατί συνήθισαν να έρχονται σε εμάς και γιατί φυσικά θέλουν να βγαίνουν έξω, δεν θέλουν να είναι κλεισμένοι».
Μάλιστα, όπως λέει ο κος Παοούλιας, αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο το οποίο κατά τους καθηγητές φυσικής αγωγής και τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, αφήνει παράθυρο σε μη πτυχιούχους και σε χώρους που δεν έχουν άδεια γυμναστηρίου να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο. «Αυτή θα είναι η ταφόπλακα στο χώρο μας» λέει ο κος Παπούλιας και καταλήγει: «Σε δύο εβδομάδες από τώρα ετοιμάζουμε μεγάλες κινητοποιήσεις για την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου».
«Ακούγεται ότι ανεμβολίαστοι γυμναστές φτιάχνουν γκρουπάκια άθλησης»
Ο Βασίλης Κωνσταντίνου, καθηγητής φυσικής αγωγής, ο οποίος εργάζεται σε γυμναστήριο στα Νότια Προάστια λέει με τη σειρά του στο Newsbeast, πως στο χώρο όπου εργάζεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων που είχαν απομείνει (μετά την υποχρέωση των rapid test δηλαδή) ήταν πολύ μικρό- γύρω στο 5%. «Στο δικό μου το μάθημα, από τα 12 άτομα ήταν μόνο μια κοπέλα ανεμβολίαστη» μας λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Από όσα ακούω στο χώρο μας, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι “παγώνουν” τις συνδρομές μέχρι να γίνει άρση των συγκεκριμένων μέτρων. Όσον αφορά στο τι θα κάνουν τώρα, η απάντηση είναι πως είτε επιλέγουν διαδικτυακά μαθήματα που ακόμα γίνονται είτε στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους άσκησης όπως την πεζοπορία το ποδήλατο ακόμα και την χειμερινή κολύμβηση.
» Το personal training κοστίζει πολύ και δεν είναι προσιτό από πολλούς. Ωστόσο έχω ακούσει πως υπάρχουν μερικοί ανεμβολίαστοι γυμναστές που οργανώνουν σε σπίτια μικρά γκρουπάκια με χαμηλό κόστος. Μπορεί βέβαια αυτό να είναι και απλά φήμες. Τα γυμναστήρια γενικά έχουν χτυπηθεί απίστευτα από την πανδημία καθώς δεν έχουν χάσει μόνο τους ανεμβολιάστους αλλά και αυτούς που είναι γενικά πολύ φοβισμένοι. Ενδεικτικά σου αναφέρω πως πριν τον κορονοϊό προπονούσα στο γυμναστήριο σε ομάδες γύρω στα 23 άτομα, ενώ τώρα έχω λίγο πάνω από τα μισά».