Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας εκτεταμένος και πολύ ισχυρός αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει τη βορειοδυτική Ευρώπη με τάση να εισχωρήσει ανατολικότερα -προς την χώρα μας-, φέρνοντας ισχυρή ροή ψύχους, το επόμενο δεκαήμερο.
Ο Λαρισαίος μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης από την πλευρά του επισημαίνει ότι το Σκανδιναβικό ψύχος αναμένετι στη Θεσσαλία μετά τις 28 Γενάρη, μέχρι το αργότερο 8 Φλεβαρη:
«Σύμφωνα με στοιχεία από όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα, υπάρχει ενδεχόμενο μετά τις 26-27 Ιανουάριου να γίνει μια διάσπαση της «λίμνης» των ψύχων αερίων μαζών στον Βόρειο Πόλο. Αν, αν αυτό υποστηριχτεί και από αντικυκλώνα ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Μ. Βρετανίας και Σκανδιναβίας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κατέβουν από την Σκανδιναβία μέχρι την Ελλάδα ψυχρές αέριες μάζες, χωρίς να μπορεί να γίνει ακόμη πρόγνωση για το αν επηρεάσει και τη Λάρισα, καθώς ερωτηματικό παραμένει αν έρθει και στην χώρα μας γενικότερα.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από το τέλος του Ιανουαρίου, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Από το εποχικό, από τον Νοέμβριο ακόμη, φαινόταν ότι ο Φεβρουάριος θα ήταν ο πραγματικός μήνας του χειμώνα.
Πάντως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι ιδιαίτερο για όλα όσα έχουν λεχθεί περί τεράστιων πτώσεων της θερμοκρασίας», μας διευκρινίζει ο κ. Τακούδης.
Η ανασύσταση της Κάρλας τροφοδοτεί την ομίχλη στο Θεσσαλικό κάμπο
«Είναι η περίοδος μέσα στην οποία συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», θα μας πει ο κ. Τακούδης και θα συνεχίσει: «Πρόκειται για ένα άκρως φυσιολογικό φαινόμενο, ιδιαίτερα στη περιοχή μας τώρα που αναγεννιέται έστω σε ένα ποσοστό η λίμνη Κάρλα, και έτσι αυξάνεται η υγρασία. Με το βόρειο ρεύμα που έχουμε όπως κατεβαίνουν οι άνεμοι βόρειοι, βορειανατολικοί, εμπλουτίζονται από υγρασία στο Αιγαίο, ξεπερνούν το Πήλιο και το Μαυροβούνι, κατεβαίνουν εδώ, ενώ στεγνώνουν λίγο, εμπλουτίζονται από την Κάρλα και φέρνουν κάπως περισσότερη υγρασία σε εμάς. Είναι αλήθεια ότι όταν έγινε η αποξήρανση της Κάρλας για πάρα πολλά χρόνια μετά, είχε αρχίσει να γίνεται ξηρότερο το κλίμα της Λάρισας και γενικά του νομού, όμως με την αναγέννηση της Κάρλας σιγά σιγά επανήλθε αλλά όχι πάρα πολύ. Μη νομίζουμε ότι αλλού είναι καλύτερα τα ποσοστά υγρασίας, καθώς το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας φέτος, για άλλους λόγους στην κάθε περιοχή», θα ολοκληρώσει ο Λαρισαίος μετεωρολόγος