Οι χώρες τις Ευρώπης αυξάνουν τα μέτρα στήριξης των πολιτών τους εν όψει της ενεργειακής κρίσης, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο, ως αντίποινα για τους περιορισμούς που επέβαλε η ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι από την αρχή του χρόνου ενέκρινε έκτακτη βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, συνολικού ύψους πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των άλλων, μείωσε κατά τριάντα λεπτά του ευρώ το λίτρο τους κρατικούς φόρους στα καύσιμα, ενέκρινε επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, όπως και τη μείωση τoυ ΦΠΑ στο 5% για τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που αποστέλλονται σε τριάντα εκατομμύρια νοικοκυριά και έξι εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα η κυβέρνηση Ντράγκι κατέβαλε και μεγάλη προσπάθεια με στόχο να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιριών του τομέα της ενέργειας. Προς το παρόν, όμως, σε σύνολο οφειλών προς το δημόσιο που υπολογίσθηκε ότι αγγίζει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, καταβλήθηκε στα κρατικά ταμεία μόνον ένα δισεκατομμύριο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ωστόσο, θέλει να αποφευχθεί -πάση θυσία- η αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και για τον λόγο αυτό το τελικό «πράσινο φως» στην δέσμη μέτρων για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων έχει καθυστερήσει.
Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, προς το παρόν, οι νέοι κανόνες αφορούν μόνον τα κτίρια που ανήκουν στο ιταλικό δημόσιο.
Μεταξύ αυτών, προβλέπεται ότι η θερμοκρασία του κλιματιστικού δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από είκοσι πέντε βαθμούς και του καλοριφέρ υψηλότερη από είκοσι ένα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, τις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί νέο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο θα αφορά στον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές κατοικίες.
Εξετάζεται να επιβληθεί η μείωση της λειτουργίας του καλοριφέρ κατά μια ώρα την ημέρα, με παράλληλη μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό. Στις πιο ζεστές περιοχές της ώρας (δηλαδή στον νότο) οι περιορισμοί αυτοί είναι πιθανό να είναι μεγαλύτεροι. Γαλλία: Φρένο στην κατανάλωση ενέργειας για να αντιμετωπιστεί η κρίση
Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη εξαγγείλει «το τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς» και οι Γάλλοι προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα. Οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα δουλεύουν από εδώ και πέρα «στο φουλ», έστω οι μισοί, αφού οι άλλοι μισοί είναι εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης.
Θα αυξηθεί επίσης η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα.
Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συζητήθηκε και το έσχατο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου και της διακοπής για κάποιες ώρες ημερησίως της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.
Οι αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν πως κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα αποφευχθεί, χωρίς ωστόσο να καθησυχάζουν τις εύλογες ανησυχίες του μέσου Γάλλου.
Σε ό,τι αφορά στις βιομηχανίες, θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι αυτόν τον χειμώνα θα δουλεύουν στο «ρελαντί», ενώ σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά είναι επίσης βέβαιο ότι πολλά θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν και το 2023 οικονομικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Γερμανία: Έρχεται συσκότιση
Στη Γερμανία τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο 20% για να αποτραπεί ο κίνδυνος επιβολής δελτίου, ενώ ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε πακέτο ενίσχυσης των πολιτών, ύψους 65 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του πακέτου αυτού, οι μισθωτοί θα λάβουν επίδομα 300 ευρώ το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ θα διπλασιάζεται για τους χαμηλόμισθους.
Τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν 12 – 13 δισ. ετησίως για την ενεργειακή ανακαίνιση παλιών κτιρίων, όμως τα γερμανικά νοικοκυριά θα πληρώσουν σχεδόν 500 ευρώ παραπάνω τον χρόνο σε φυσικό αέριο, μετά από την εισφορά που επιβλήθηκε για να καλύψουν οι βιομηχανίες τα κόστη από την αντικατάσταση των παρόχων φυσικού αερίου.
Από την 1η Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα:
Στα δημόσια κτίρια η μέγιστη θερμοκρασία ορίζεται στους 19 βαθμούς, ενώ καταργείται η θέρμανση διαδρόμων και κλιμακοστασίων και το ζεστό νερό στις τουαλέτες.
Όπου εκτελείται χειρονακτική εργασία, η μέγιστη θερμοκρασία περιορίζεται στους 12 βαθμούς. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία. Μνημεία και δημόσια κτίρια δε θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα και σίγουρα όχι αποκλειστικά για λόγους αισθητικής.
Επιπλέον, τα φώτα σε διαφημιστικές ταμπέλες θα σβήνουν κάθε βράδυ στις 22:00. Τα φώτα στους δρόμους ωστόσο παραμένουν αναμμένα, όπως και στις βιτρίνες των καταστημάτων, εάν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.
Όσο ακόμη οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, στα εμπορικά καταστήματα που λειτουργεί κλιματισμός οι πόρτες θα πρέπει να παραμένουν κλειστές.
Οι πισίνες δεν επιτρέπεται να θερμαίνονται με αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιοι δήμοι καταργούν εντελώς το ζεστό νερό στα ντους σε δημόσιες πισίνες και γυμναστήρια.
Τα πρώτα μέτρα εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν εξοικονόμηση της τάξεως του 2%, ενώ τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη μέτρων, περισσότερο μακροπρόθεσμων, όπως η υποχρέωση ελέγχου του κεντρικού συστήματος θέρμανσης ανά δύο έτη.
Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι δραματικές συστάσεις προς τους πολίτες για περιορισμό της οικιακής κατανάλωσης και κάποιες εταιρίες ακινήτων επιβάλλουν περιορισμό της θερμοκρασίας τις νυχτερινές ώρες.
Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται η εισαγωγή του ειδικού τέλους φυσικού αερίου, ύψους 2,419 σεντ/kWh, με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και τη διάσωση των παρόχων, οι οποίοι θα μετακυλίουν πλέον στους καταναλωτές το 90% του επιπλέον κόστους προμήθειας ενέργειας.
Τα μέτρα στην Αυστρία
Η ομοσπονδιακή αυστριακή κυβέρνηση και η πόλη της Βιέννης συμφώνησαν πριν από λίγες ημέρες τη διάσωση, με μια πιστωτική γραμμή τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Απρίλιο, του μεγαλύτερου παρόχου ενέργειας στη χώρα, της Wien Energie, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας.
Η πόλη ανακοίνωσε όμως, από τώρα ότι θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μία ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρσι.
Τα μεγάλα εργοστάσια της χώρας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, ενώ ήδη εμπορικά καταστήματα περιορίζουν τον εξωτερικό φωτισμό τους και στα χιονοδρομικά κέντρα σχεδιάζεται περιορισμός της λειτουργίας των λιφτ.
Προς το παρόν ωστόσο η ιδιωτική οικιακή εξοικονόμηση γίνεται κυρίως σε εθελοντική βάση.
Βέλγιο: Μείωση ΦΠΑ και έλεγχος στην ενεργειακή κατανάλωση
Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% σε μόνιμη βάση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η βελγική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε αρχικώς σε προσωρινή βάση το Μάρτιο του 2022.
Την ίδια στιγμή, η βελγική κυβέρνηση ενθαρρύνει τους πολίτες να προσέχουν την ενεργειακή κατανάλωση, η οποία έχει ήδη μειωθεί μεταξύ 10 - 15% σε σχέση με πέρσι.