Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται επιστήμονες και κυβέρνηση μετά από το «τσουνάμι» αποκαλύψεων για το ζήτημα των «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού, που όπως φαίνεται παίρνει τεράστιες διαστάσεις.
Μετά την αποκάλυψη της απάτης στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, η έρευνα έφερε στο φως «κρούσματα» και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εκτιμάται πως η απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, στο σκάνδαλο συμμετείχαν και υγειονομικοί. Στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί της τροπολογίας που αφορά στην αυστηροποίηση των ποινών για τέτοια φαινόμενα τόνισε πως στην περίπτωση του Παλαμά, μετά από ΕΔΕ προέκυψε ότι μια υγειονομική υπάλληλος συμμετείχε στους εικονικούς εμβολιασμούς και προβλέφθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι θα διαπιστωθεί από την έρευνα αν υπάρχουν κι άλλοι υγειονομικοί που εμπλέκονται στην απάτη και θα έχουν αυστηρότατες συνέπειες.
Η υπόθεση του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας δε φαίνεται όμως να είναι η μοναδική.
Όπως αποκαλύφθηκε, τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (η οποία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας) φέρονται να έχουν αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, οι τέσσερις νοσηλεύτριες παραδέχθηκαν, κλαίγοντας, την πράξη τους στη διευθύντρια του νοσοκομείου.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε πως υπάρχει καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς και στην Ικαρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό.
Έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ξεκίνησε και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Συγκεκριμένα ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής μιας νοσηλεύτριας στην υπόθεση.
Όπως αναφέρει το kozanimedia, η συγκεκριμένη έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Πρόκειται για νοσηλεύτρια 45-50 ετών που, πριν προσκομίσει το πιστοποιητικό από τον Παλαμά, αρνιόταν να εμβολιαστεί. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πήγε εκεί να εμβολιαστεί επειδή έχει αρκετούς γνωστούς.
Και το νοσοκομείο Μεσολογγίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο για πιθανά πλαστά πιστοποιητικά νόσησης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας μετέβη στο νοσοκομείο, προκείμενου να ελέγξει καταγγελίες που αφορούν «μαϊμού» πιστοποιητικά νόσησης σε γιατρούς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο, για συνάδελφό της προκειμένου να βρεθεί θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο και να μη βγει σε αναστολή.
Έρευνα διεξάγεται επίσης στην Καβάλα για «ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης, τα οποία κατατέθηκαν από το προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης τον τελευταίο μήνα, μέσα από τις διαδικασίες του νοσοκομείου.
Ο διοικητής του, Κ. Κλειτσιώτης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως άμεσα θα ξεκινήσει διαδικασία επιβεβαίωσής τους για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.
Όσον αφορά στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά που αποκάλυψε και το μεγάλο σκάνδαλο με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς, το πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη ένας ΑΜΚΑ που βρισκόταν υπό διερεύνηση, αποδείχθηκε ότι πρόκειται κι αυτός για άτομο που φαίνεται στο σύστημα αλλά δεν έκανε στην πραγματικότητα εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Τα άτομα αυτά είναι όλοι συγγενείς και φίλοι της υπαλλήλου που κατηγορείται για την απάτη. Η διοικητική υπάλληλος «πιάστηκε» όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δύο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε.
Στη λήξη της βραδινής βάρδιας, η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος, που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.
Η διοικητική υπάλληλος εργάζεται 12 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ, φυσικά εν γνώσει των προϊσταμένων της. Η υπάλληλος θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά της για έναν μήνα.
Την ίδια ώρα η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, κατήγγειλε περιπτώσεις για πλαστά rapid test.
Σύμφωνα με την καταγγελία της, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης γιατρός έχει εντοπίσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ ανθρώπων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, ούτε τα δείγματά τους έχουν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα.
Σύμφωνα με το Mega, με επιστολή που απέστειλε στις 3 Αυγούστου, η γιατρός ενημέρωσε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης ότι στις βεβαιώσεις, που διαθέτουν το λογότυπο του νοσοκομείου, αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έχει γίνει στις 20:30, ενώ στο νοσοκομείο γίνονται μέχρι τις 15:00.
Η ίδια προσθέτει ότι οι εν λόγω βεβαιώσεις έχουν σταλεί στη 01:00 τα ξημερώματα από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο, ενώ στις βεβαιώσεις δεν αναγράφεται ούτε ο μοναδικός αριθμός ασθενούς.
Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα άτομα που έλαβαν βεβαίωση αρνητικού τεστ ζήτησε μέσω επιστολής διόρθωση του εντύπου που του απεστάλη.
Επίσης, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις σε υγειονομικούς για την έκδοση ψευδών rapid test.
«Το έχω καταγγείλει εδώ και πάρα πολλές μέρες ότι υπάρχει πίεση σε γιατρούς που εργάζονται σε υγειονομικά κέντρα και υγειονομικούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών, όπως επίσης υπάρχει πίεση για πλαστά θετικά rapid ή μοριακά τεστ, ώστε ο ενδιαφερόμενος να λάβει βεβαίωση νόσησης και να αποφύγει τον εμβολιασμό για έξι μήνες», είπε στο Mega.
Όσον αφορά στο κόστος για ένα ψευδές θετικό rapid ή μοριακό test, η κυρία Μαστοράκου εξήγησε ότι από τις καταγγελίες που έχει υπ' όψιν της μιλάμε για 100 - 200 ευρώ για την έκδοση.
«Υπάρχουν καταγγελίες στην Καβάλα, την Πάτρα και σε πάρα πολλές περιοχές, Χαλκίδα, Δράμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα. Υπάρχουν αναφορές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Υπάρχουν και αναφορές ότι αντιεμβολιαστές έχουν παρεισφρήσει σε γραμμές εμβολιαστικών κέντρων», πρόσθεσε.