Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που παντρεύει την αισθητική απόλαυση με το βίωμα, ενώ για πρώτη φορά ο αίθριος χώρος του μουσείου αποκτά συμβολική σημασία, συνομιλεί με την εννοιολογική υπόσταση των έργων και ενισχύει την εμπειρία του θεατή.
Στόχος της έκθεσης είναι να προσελκύσει και να προβληματίσει το κοινό της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο «Τη σχέση Μόδας και Μουσείου», θέτοντας το επίκαιρο ερώτημα: «Είναι η μόδα τέχνη» ;
Και αν ναι θα έπρεπε να εκτίθεται στα μουσεία;
Πως ορίζουμε τι είναι τέχνη και τι είναι μόδα ;
H έκθεση «Fashion Now» επιχειρεί να τραβήξει μια νοητή γραμμή ανάμεσα τους, ακροβατώντας ανάμεσα σε δυο συγγενικές έννοιες που συνομιλούν, συνυπάρχουν και παράλληλα εξελίσσονται.
Το «Fashion Now» είναι μόλις η δεύτερη έκθεση μ' αυτή τη θεματολογία στην Ελλάδα, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί το 2014 στο μουσείο Μπενάκη.
Το Θεσσαλικό μπαλέτο πλαισιώνει την έκθεση με την εντυπωσιακή χορογραφία "Vogue", μεταφέροντας στο κοινό την αίσθηση μιας φωτογράφισης μόδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χορογραφία φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου, Γκες Μίχωφ.
Για την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8, το Θεσσαλικό Μπαλέτο και η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.
Εκθέτουν οι: Ιωάννης Ρουμελιώτης, Orphans 1618, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Βιβή Τσιόγκα, Μαρία Παπαδημητρίου, Ελένη Ψύρρα, Φώτιος Μπάλας, Δήμητρα Εξάρχου, Ζωή Ζηπέλα, Ναπολεάνα Νανούλη, Κατερίνα Ξυπολίτου, Ζωή Σεϊτάνη, Ραφαήλ Καστερούδης, Χριστίνα Ρουβολή, Κλειώ Παπαϊωάννου, Σύνθια Γεροθανασίου, Μαρία Γαλαζούλα
Η επιμέλεια και ο συντονισμός της έκθεσης είναι της Αντιγόνης Καψάλη
Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει διάλεξη της Κοινωνιολόγου τέχνης, Χρύσας Δραντάκη με θέμα :
«Τέχνη και Μόδα: Μια αμφίδρομη σχέση»
Η μόδα είναι «το γούστο της στιγμής». Αντικατοπτρίζει το πνεύμα και την κοινωνία μιας εποχής, αποτελώντας εντέλει μέρος του «πολιτισμικού κεφαλαίου» της. Το ευμετάβλητο αποτελεί ίδιον του χαρακτήρα της, που εκφράζεται μέσα από την αντιθετική σχέση δημιουργικότητας και συμβατικότητας.
Η σχέση της μόδας με την τέχνη είναι πολύμορφη και οι επιρροές αμφίδρομες, ιδωμένες μέσα από διαφορετικές οπτικές. Η καθοριστική στιγμή, όμως, της επώνυμης δημιουργίας με την υπογραφή του δημιουργού, σχεδιαστή ή μόδιστρου, ως «υψηλή ραπτική» πια, τη συνδέει αυτόματα με τις «καλές ή εικαστικές τέχνες».
ς τρόπος ένδυσης, σύμφυτος με την ανθρώπινη υπόσταση βαδίζει παράλληλα με την ιστορία του ανθρώπου και της τέχνης όντας μία ακόμη μορφή κοινωνικοποίησης ή κοινωνικής διάκρισης αλλά και ατομικής, εθνικής και πολιτισμικής διαφοροποίησης. Ωστόσο η μόδα με τη μορφή που έχει σήμερα είναι «φαινόμενο» του 20ού αιώνα, που γεννιέται στα τέλη του 19ου, όταν η συνειδητοποίηση της αυθεντικότητας και μοναδικότητας του ενδύματος υπογράφεται πια ως καλλιτεχνικό έργο.
Στις μέρες μας εκτινάσσεται στο κόσμο των media διεθνώς και χαρίζει το στίγμα της αυθεντικότητας, με το «γνήσιο της υπογραφής», που είναι συστατικό της μοναδικότητας του έργου τέχνης.
Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν με ψηφιακή προβολή έργα τέχνης στην πορεία των αιώνων σε σχέση με δημιουργίες κορυφαίων μόδιστρων.
ΧΡΥΣΑ ΔΡΑΝΤΑΚΗ
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και στη συνέχεια Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Τέχνης στην ECOLE DES HAUTES ETUDES EN SCIENCES SOCIALES του Παρισιού.
Διετέλεσε Διευθύντρια της «Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών-Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ)» και υπεύθυνη του Εικαστικού Τμήματος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Από το 2011 είναι η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού-Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου» (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) του Δήμου Βόλου.
Με αφορμή την έκθεση «Fashion Now» θα γίνει συλλογή ειδών ατομικής ανάγκης που θα προσφερθούν στο κατάστημα κράτησης Λάρισας για την κάλυψη αναγκών των απόρων κρατουμένων. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι τα εξής:
Φανέλες, κάλτσες, χαρτιά υγείας, σαπούνια, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, ξυραφάκια, σκόνες πλυσίματος στο χέρι, τηλεκάρτες των 4€.
Η συγκέντρωση υλικών θα γίνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έως τις 5 Φεβρουαρίου.